Du är inte inloggad!
Sök på denna webbplats
Klicka här för att gå till nya hemsidan!
Timglas av kött

Av Niklas Piensoho. Tidigare publicerat i församlingsblad nr 1 2001.


Niklas Piensoho
 

D

e flesta av oss har ett ganska medvetet förhållande till tiden. Vi mäter den med stor noggrannhet. De flesta av oss skulle bli irriterade om vi upptäckte att vår klocka gick tio minuter fel. Vi tycker inte om att behöva vänta, tiden går ju tillsynes utan nytta. Att disponera sin tid rätt är en av de förmågor som värdesätts högt i dag. ”Tid är pengar”. För den som behöver hjälp finns det särskilda kurser att gå för att lära sig handskas med tiden på ett effektivt sätt. Samtidigt är det detta jagande efter klockan och sökande efter ett effektivare sätt, som knäcker många i dag. Stress är ofta kopplad till känslan att inte hinna med.

L

ars Ahlin, en svensk författare,  skriver i en av sina böcker att människan är ett ”timglas av kött”. Faktum är att det inte bara  är vi som mäter tiden, tiden mäter också oss. Att ta ”time out” går kanske från speciella uppdrag, men själva tiden går inte att stoppa. När vi någon gång talar om att ”gå ur tiden” menar vi ju att någon har dött. Man kanske kan säga att vårt förhållande till tiden inte bara är en planeringsfråga utan en fråga om liv och död.

I

  Nya Testamentet finns tre uttryck för tid. Det första uttrycket är det jag har skrivit om hittills. ”Kronos” är det grekiska ordet för klocktid och almanacka. Det är den tid som flyter fram i en jämn ström, utan några avbrott, oavsett vad som händer. Det är den tid som vi sätter störst värde på och som vi i regel inrättar våra liv efter.

M

en det finns ett annat uttryck för tid i NT som vi kan lära något av och det är ordet ”kairos”. Det handlar mer om upplevelsetid. Det är det ord som Jesus använder när han enligt Markus håller sin första predikan. ”Tiden är inne, Guds rike är nära, omvänd er och tro på budskapet.” Mark 1:14. Jesus talar inte om klocktiden. Han är inte ute efter varken dag, datum eller år. Han talar om den mycket speciella situation som infinner sig när en människa kommer i närheten av Guds rike.

D

et är en mycket speciell ”upplevelsetid” som egentligen är helt oberoende av klockan och som leder till omvärderingar av vad som är viktigt i livet. En tid som leder till omvändelse och tro. I den kristna traditionen är det just i mötet med Jesus som denna speciella upplevelsetid ges.

M

en vad innebär det mötet? Vad ger den upplevelsetid som Jesus predikar om? Där kommer Nya Testamentets tredje ord för tid in. Eionos, evig. ”Guds gåva är evigt liv, i Kristus Jesus, vår Herre.” Rom 6:23. Man kan faktiskt tolka den kristna frälsningsupplevelsen i termer av tid. Guds gåva är evigt liv. Det Jesus förmedlar i mötet med honom är en kvalité i en människas inre, som inte längre nöts ut av tiden, kronos.

Oavsett hur dagarna går och mitt liv mäts ut, finns det något i mitt innersta som är undantaget och kommer att bevaras. Ett evigt liv. Ordet evigt betecknar inte bara en obegripligt lång tid, utan också en kvalité hos Gud. Det handlar inte om en förlängning av mitt nuvarande liv utan om en förvandling av det.

Ta vara på tiden.

 

Niklas Piensoho

Publicerad i avdelning Stefans Test: 2002-10-13 23:13:13. Senast ändrad: 2002-10-11 22:59:12
Författare/ansvarig: Stefan Hogedal Redigera